over wijkcoöperatie

Inspiratie

GEÏNSPIREERD DOOR MONDRAGON

Wijkcoöperatie Kanaleneiland zorgt door samenwerking en krachtenbundeling voor meer Werk en Klussen in en door de Wijk. We zijn geïnspireerd door de Mondragon Cooperatie in Baskenland en denken dat onze wijk veel meer sociale en economische winst kan maken voor haar bewoners en ondernemers als er meer omzet en klussen door en met de wijk zelf gerealiseerd kunnen worden.

De Wijkcoöperatie Kanalaneiland werkt samen met de Utrechtse Stadscooperatie Samen030 en Geldstromen door de Wijk en is aangesloten bij Wijkcoöperatie.nl de landelijke beweging van  en wordt geholpen door de  WerkdoordeWijk Foundation de WerkdoordeWijk incubator.

Projecten

  •  Wijkinformatie punt Kanaleneiland
  • Wijksupport
  •  Leefbaarheid en veiligheidsverbetering voor ondernemers en de Wijk
  •  Blockchain toepassen voor de wijk samen met ICT bedrijven i.o.v. RVO
  • Afvalspel
01

Wijkinformatiepunt Kanaleneiland

Het informatiepunt is er om iedereen de weg toe te wijzen naar activiteiten en organisaties in de wijk. Zo kan elke buurtbewonder in de gaten houden wanneer en waar er bijeenkomsten of leuke activiteiten plaats vinden. Ook als je er niet bij hebt kunnen zijn kan je altijd op de facebook pagina videos en foto’s terugvinden.

02

Wijksupport Kanaleneiland

Zelfstandig, zelfbewust en zelfredzaam. Wij bieden mensen de mogelijkheid om als Wijksupporter praktijkervaring op te doen door ondersteuning te bieden aan wijkbewoners.Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten: we leiden mensen op zodat ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien en we leveren zorg en ondersteuning aan de wijkbewoners voor een beter leven. Onze kernwaarden Zelfstandig, Zelfbewust en Zelfredzaam gelden dan ook voor zowel onze Wijksupporters als voor degenen die de support ontvangen.

03

Wijkhost Kanaleneiland

Onze Wijkhost Abdel, zorgt ervoor dat de wijk op het gebied ‘schoon, heel en veilig’
alles soepel verloopt. Onder leiding van Abdel is er een groep vrijwilligers uit de wijk die proberen de wijk zo schoon en veilig mogelijk te houden. Zo spreken zij overlastgevers in de wijk aan en helpen ze mee met de afval in eigen wijk te reduceren. 

04

Groz Kanaleneiland

 Kanaleneiland is samen met andere GROZ-wijken, een gebied waar mensen met elkaar de ZORG om gaan draaien curatieve zorg, naar vooral investeren en werken aan PREVENTIE. GROZ Utrecht is een samenwerkingsverband van UMC, Wijkcooperatie Oost voor elkaar, Wijkcooperatie Kanaleneiland en partners van de Health Hub Utrecht. Wij doen dit omdat de ZORG een van de grootste geldstromen voor onze maatschappij is en mensen in Kanaleneland helaas gemiddeld 15 jaar minder gezond oud worden als in welvarendere wijken. Door in te zetten op GROZ wordt er zowel aan gezondheid gewerkt als het creeeren van werk en meer inkomen in kanaleneiland. Zo hopen wij de gezondheidskloof tussen Kanaleneiland en welervarende wijken kleiner te maken.